
Test jablečných moštů 2025
8.4.2025
12 potravin
odkaz na zdroj dat
seřadit: od nejlepšíchod nejhorších
Název potraviny | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
FRUTA BOHEMIA Mošt jablko | 4,8 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 1,4 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,2 Druhý nejtmavší mošt v rámci testu (výslednou barvu ovlivňuje odrůda), se silným zákalem a značnou sedlinou. Charakteristická jablečná vůně, v chuti typický – příjemně sladkokyselý. |
ZD DOLANY Jablečný mošt | 4,8 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 1,5 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,2 Mošt světlé barvy (vyroben z odrůdy Braeburn) má typický záKal a žádný sediment. Vůni lze popsat jako středně silnou, v chuti vyváženě sladkokyselý. |
STATEK CIDLINA Jablečný mošt | 4,7 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 1,8 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,3 Zákal pro mošt typický, lehká sedlina, barva zlatavá. Má charakteristickou středně intenzivní vůni a v chuti je méně výrazný. |
KOLDOKOL Jablečný mošt bio | 4,7 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 1,7 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,3 Mošt tmavé jantarové barvy (nejtmavší v rámci testu; jablka pocházejí z eko sadů v Bílých Karpatech) má typický zákal a jen jemný sediment. Vůně charakteristicky jablečná, chuť spíše kyselá. |
VALDEMAR GREŠÍK Mošt Jablečný 100% | 4,6 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 2,1 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,4 Mošt světle hnědé barvy s běžným zákalem, bez sedliny. Voní atypicky - spíše po hruškách a chuť kazí trpkost až nahořklost v závěru. |
"DĚTKOVSKÉ" MOŠT 100% Ovocná šťáva | 4,6 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 1,5 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 2,0 Celková známka: 1,4 Mošt světlé zlatavé barvy se slabým zákalem nemá žádný sediment. Pyšní se středně intenzivní příjemnou jablečnou vůní a harmonickou chutí. Sníženou známku u značení si vysloužil díky uvedené hodnotě cukru (pozn. 6,32 g), která je pro jablečný mošt nezvykle nízká...zřejmě se jedná o chybu. |
DOLINA CZERSKA Jablečná šťáva 100% sladkokyselá | 4,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 1,3 Známka za laboratorní výsledky: 2,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,5 Silně zakalený mošt světlé barvy s nulovou sedlinou. Ve vůni charakteristicky jablečný, v chuti harmonicky sladkokyselý. Naměřený ovocný podíl byl nižší než 90 %, a protože odchylka byla víc než 10 % (i když pořád spadala do nejistoty měření), známka za laboratorní hodnocení se snížila. |
LAŽANSKÝ RUBÍN Jablečný mošt | 4,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 2,6 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,5 Jde o jediný úplně čirý a jiskrný vzorek, takovýto vzhled však není pro tento sortiment typický. Vůně hodnotícím přišla umělá a postrádali v ní jablečné tóny. Ty chyběly také v chuti, která je mj. silně kyselá. |
OVOCŇÁK 100% jablečný mošt | 4,2 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 2,0 Známka za laboratorní výsledky: 2,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,8 Silně zakalený vzorek světlé barvy, bez sedliny. Libá vůně, kyselejší chuť. Stanovený ovocný podíl byl nižší než 90 %, a jelikož odchylka činila více než 10 % (přestože pořád spadala do nejistoty měření), došlo ke snížení známky za laboratorní hodnocení. |
MOŠTÁRNA LOUNY Jablko čiré | 4,2 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 3,0 Známka za laboratorní výsledky: 1,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 1,8 Tento světlý zlatavý mošt je téměř čirý, bez sedimentu. Vůni hodnoticí popisovali jako netypickou - medovou. Chuť má značně sladkou (v rámci testu nejsladší), v závěru lehce nahořklou. |
OPAL 100% jablečný mošt odrůdový | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 2,4 Známka za laboratorní výsledky: 2,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 2,0 Mošt typické barvy, se zákalem, bez sedliny. Bohužel je cítit po jablečném octu a v chuti převládá sladkost. Laboratoř zjistila, že ovocný podíl je nižší než 90 %, a protože odchylka byla vyšší jak 10 % (i když se pořád vešla do nejistoty měření), známka za laboratorní hodnocení byla snížena. |
BOHEMSCA Mošt Jablko 100% | 2,9 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu). Známka ze senzoriky: 2,3 Známka za laboratorní výsledky: 5,0 Známka za označování: 1,0 Celková známka: 3,1 Vzhledová stránka - světlá barva, slabý zákal, bez sedimentu. Ve vůni postrádá mošt ovocnost (pozn. je spíše květinová). Chuťově středně kyselý, méně sladký. Ovocný podíl neodpovídá požadavkům na 100 % jablečný mošt, a to ani s přihlédnutím k nejistotě měření! |