Test jablečných moštů 2025

8.4.2025

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
FRUTA BOHEMIA Mošt jablko4,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 1,4
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,2

Druhý nejtmavší mošt v rámci testu (výslednou barvu ovlivňuje odrůda), se silným zákalem a značnou sedlinou. Charakteristická jablečná vůně, v chuti typický – příjemně sladkokyselý.
ZD DOLANY Jablečný mošt4,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 1,5
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,2

Mošt světlé barvy (vyroben z odrůdy Braeburn) má typický záKal a žádný sediment. Vůni lze popsat jako středně silnou, v chuti vyváženě sladkokyselý.
STATEK CIDLINA Jablečný mošt4,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 1,8
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,3

Zákal pro mošt typický, lehká sedlina, barva zlatavá. Má charakteristickou středně intenzivní vůni a v chuti je méně výrazný.
KOLDOKOL Jablečný mošt bio4,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 1,7
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,3

Mošt tmavé jantarové barvy (nejtmavší v rámci testu; jablka pocházejí z eko sadů v Bílých Karpatech) má typický zákal a jen jemný sediment. Vůně charakteristicky jablečná, chuť spíše kyselá.
VALDEMAR GREŠÍK Mošt Jablečný 100%4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 2,1
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,4

Mošt světle hnědé barvy s běžným zákalem, bez sedliny. Voní atypicky - spíše po hruškách a chuť kazí trpkost až nahořklost v závěru.
"DĚTKOVSKÉ" MOŠT 100% Ovocná šťáva4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 1,5
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 2,0

Celková známka: 1,4

Mošt světlé zlatavé barvy se slabým zákalem nemá žádný sediment. Pyšní se středně intenzivní příjemnou jablečnou vůní a harmonickou chutí. Sníženou známku u značení si vysloužil díky uvedené hodnotě cukru (pozn. 6,32 g), která je pro jablečný mošt nezvykle nízká...zřejmě se jedná o chybu.
DOLINA CZERSKA Jablečná šťáva 100% sladkokyselá4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 1,3
Známka za laboratorní výsledky: 2,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,5

Silně zakalený mošt světlé barvy s nulovou sedlinou. Ve vůni charakteristicky jablečný, v chuti harmonicky sladkokyselý. Naměřený ovocný podíl byl nižší než 90 %, a protože odchylka byla víc než 10 % (i když pořád spadala do nejistoty měření), známka za laboratorní hodnocení se snížila.
LAŽANSKÝ RUBÍN Jablečný mošt4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 2,6
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,5

Jde o jediný úplně čirý a jiskrný vzorek, takovýto vzhled však není pro tento sortiment typický. Vůně hodnotícím přišla umělá a postrádali v ní jablečné tóny. Ty chyběly také v chuti, která je mj. silně kyselá.
OVOCŇÁK 100% jablečný mošt4,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 2,0
Známka za laboratorní výsledky: 2,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,8

Silně zakalený vzorek světlé barvy, bez sedliny. Libá vůně, kyselejší chuť. Stanovený ovocný podíl byl nižší než 90 %, a jelikož odchylka činila více než 10 % (přestože pořád spadala do nejistoty měření), došlo ke snížení známky za laboratorní hodnocení.
MOŠTÁRNA LOUNY Jablko čiré4,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 3,0
Známka za laboratorní výsledky: 1,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 1,8

Tento světlý zlatavý mošt je téměř čirý, bez sedimentu. Vůni hodnoticí popisovali jako netypickou - medovou. Chuť má značně sladkou (v rámci testu nejsladší), v závěru lehce nahořklou.
OPAL 100% jablečný mošt odrůdový4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 2,4
Známka za laboratorní výsledky: 2,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 2,0

Mošt typické barvy, se zákalem, bez sedliny. Bohužel je cítit po jablečném octu a v chuti převládá sladkost. Laboratoř zjistila, že ovocný podíl je nižší než 90 %, a protože odchylka byla vyšší jak 10 % (i když se pořád vešla do nejistoty měření), známka za laboratorní hodnocení byla snížena.
BOHEMSCA Mošt Jablko 100%2,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří hodnocení senzoriky (ze 40 %; vzhled, vůně a chuť), laboratorní zjištění (přítomnost nežádoucích mikroorganismů, podíl ovocné složky, obsah patulinu) a kontrola označování (správnost a úplnost údajů na obalu).

Známka ze senzoriky: 2,3
Známka za laboratorní výsledky: 5,0
Známka za označování: 1,0

Celková známka: 3,1

Vzhledová stránka - světlá barva, slabý zákal, bez sedimentu. Ve vůni postrádá mošt ovocnost (pozn. je spíše květinová). Chuťově středně kyselý, méně sladký. Ovocný podíl neodpovídá požadavkům na 100 % jablečný mošt, a to ani s přihlédnutím k nejistotě měření!