Test luncheon meatů

10.5.2019

6 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Tesco Luncheon meat5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Podle platné legislativy musí výrobek označený jako "luncheon meat" obsahovat min. 70% vepřového/hovězího masa, max. 70% vody a 40% tuku.

Celková známka: 1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1
Senzorické hodnocení: 1,8

Vítěz obou druhů hodnocení! Podle laboratoře nejkvalitnější: nejvyšší obsah masa (přestože analýza odhalila o 6,5% méně než deklaruje výrobce na obalu) a bílkovin, obejde se bez barviv, zvýrazňovačů chuti, zahušťovadel i přidaných bílkovin. Laičtí hodnotitelé senzoriky jej shledali chuťově nejlepším s vyhovujícím vzhledem a optimální vůní.
Zwan Pork Luncheon meat3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Podle platné legislativy musí výrobek označený jako "luncheon meat" obsahovat min. 70% vepřového/hovězího masa, max. 70% vody a 40% tuku.

Celková známka: 2-
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Senzorické hodnocení: 2,1

U tohoto lančmítu výrobce jako zahušťovadlo využívá bramborový škrob. Obsahuje nejvíce soli. Pozitivně lze hodnotit třetí nejvyšší množství masa a v senzorice obsadil druhé místo - hodnotitelé jej považovali za "typického představitele lančmítů". Zdařilý vzhled, vyhovující vůně i struktura, optimálně masový.
Hamé Luncheon meat pork3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Podle platné legislativy musí výrobek označený jako "luncheon meat" obsahovat min. 70% vepřového/hovězího masa, max. 70% vody a 40% tuku.

Celková známka: 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Senzorické hodnocení: 3,6

Z testovaných výrobků má nejnižší obsah masa (74,8%; pozn. výrobce avizuje pouze 70%!). Jako jediný je dobarvován (karmín+karoteny), neobejde se bez zahušťovadel (pšeničný modifikovaný škrob+E401) a přidané bílkoviny (může navyšovat obsah masa). Dobrou barvu, vůni i kořeněnost sráží moučná chuť a nakyslost.
Hamé Luncheon meat pork Vynikající kvalita3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Podle platné legislativy musí výrobek označený jako "luncheon meat" obsahovat min. 70% vepřového/hovězího masa, max. 70% vody a 40% tuku.

Celková známka: 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Senzorické hodnocení: 3

Jedná se o vzorek s nejvyšším obsahem masa. Výrobce na obalu slibuje 79% masa, laboratoř naměřila 89,4%! Body z analytické části mu sráží přítomnost hned dvou zvýrazňovačů chuti (E621, E635), zahušťovadel a přidané bílkoviny. V senzorice spadá do průměru - dobrá struktura, měkčí konzistence, přiměřená tučnost, slanější chuť.
Rekord Luncheon meat vepřový3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Podle platné legislativy musí výrobek označený jako "luncheon meat" obsahovat min. 70% vepřového/hovězího masa, max. 70% vody a 40% tuku.

Celková známka: 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Senzorické hodnocení: 3

Pozitiva: vysoký podíl masa, v popředí dle obsahu bílkovin, vyhovující přiměřeně slaná chuť, optimální podíl rosolu. Negativa: paleta zahušťovadel (bramborový škrob, kukuřičný modifikovaný škrob, E410, hrášková vláknina), vepřové kůže jako součást složení, hrudkovitá tuhá struktura.
MeiNing Vepřový luncheon meat2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Podle platné legislativy musí výrobek označený jako "luncheon meat" obsahovat min. 70% vepřového/hovězího masa, max. 70% vody a 40% tuku.

Celková známka: 3-
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Senzorické hodnocení: 3,9

Postřehy z analytického hlediska: výrobce využívá celé řady zahušťovadel (bramborový škrob, kukuřičný modifikovaný škrob, E410, hrášková vláknina) a do složení přidává vepřové kůže. Vyzdvihnout můžeme nejvyšší (shodně s vítězem) obsah bílkovin. V senzorice skončil jasně poslední: nakyslá vůně, obsahuje strouhanku, je hrudkovitý a chuťově nevýrazný.