Test řeckých jogurtů

18.4.2025

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Váš výběr Řecký jogurt4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,5
Výsledná známka: 1,9
Cena (v přepočtu za 100 g): 11,40 Kč

V jedné porci tohoto jogurtu se ukrývá hned 13 gramů bílkovin (pozn. více jak dvojnásobek průměru). Sušinu tvoří právě především bílkoviny, tuku je v kelímku pouze něco málo přes 1 gram. Navíc obsahuje prospěšnou mikrobiální kulturu a mléko fermentované bakteriemi. Porotcům přišel trošku sušší a lehce hrudkovitý, nicméně i tak jim pro svou jemnost a příjemnou nakyslost chutnal.

Citace: "Zdravý jogurt, s nímž snáze vytvarujete figuru pro řecké pláže."
Elinas Natur4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 1,7
Výsledná známka: 2
Cena (v přepočtu za 100 g): 17,30 Kč

Přídavek smetany do jogurtu „řeckého typu“ se promítá ve výživových hodnotách, výsledcích laboratorních analýz i v senzorice. Tuku je ve 100 g výrobku o něco méně, než deklaruje výrobce, ale i tak je ho v kelímku téměř 13 gramů. Na bílkoviny je o trochu chudší. Ve 150 gramech jich najdeme pouze 5. Porotcům velmi chutnal – jemný, hladký, příjemná vůně, jogurtová stopa bez pachutí. Jediná výtka padla s ohledem na řidší konzistenci.

Citace: "Vítěz degustace. Bílkovin má sice poskrovnu, ale ta chuť...!"
Koliós Authentic Greek Yogurt Natural3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 1,9
Výsledná známka: 2,1
Cena (v přepočtu za 100 g): 18,60 Kč

Pasterizované mléko a smetanu zahušťují přidané mléčné bílkoviny, díky čemuž jich v kelímku je téměř 9 gramů. Tuku obsahuje skoro 13 gramů (dle etikety jich má být více, ale zjištěná hodnota se s odřenýma ušima vejde do povolené odchylky). Mikroorganismů má dokonce o dva řády více, než požaduje norma. Hutná konzistence, krémová textura a příjemná, byť méně výrazná a dosti zakulacená, chuť porotu bavila.

Citace: "Vřelé pozdravy od řeckých dojnic."
Kri Kri My Authentic Greek Yogurt3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,5
Výsledná známka: 2,1
Cena (v přepočtu za 100 g): 22 Kč

Jogurt z řeckého mléka, vyroben řeckou mlékárnou! Ve 100 g díky odkapání syrovátky obsahuje 5,6 gramů bílkovin. Laboratoř potvrdila, že se pyšní 10 % tuku a předpisovým množstvím živých kultur. Porotci jej shledali jemným, hustým (pozn. doopravdy v něm stojí lžička), s čistou a typickou příjemně kyselou jogurtovou chutí.

Citace: "Autentické Řecko na lžičce."
Tesco Greek Style Natural Yogurt3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 1,7
Výsledná známka: 2,2
Cena (v přepočtu za 100 g): 8 Kč

Počet bifidobakterií v 1 gramu činí dle laboratoře 3,9 × 105 kolonií tvořících jednotek, což je o řád méně, než by dle platné vyhlášky mělo být, nicméně z analýzy jednoho vzorku nelze vyvozovat nic zásadního. Tuku a bílkovin obsahuje o něco méně, než se dočtete na etiketě, ale zjištěné hodnoty se vejdou do povolené odchylky. Opravdu hutný jogurt s hladkou konzistencí, který i při obsahu téměř 10 % tuku zůstává překvapivě kyselý s lehce natrpklou dochutí.

Citace: "Pořádně smetanová nadílka."
Athentikos Bílý jogurt3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,7
Výsledná známka: 2,2
Cena (v přepočtu za 100 g): 17,10 Kč

Ve 100 g jogurtu je 5,5 gramů bílkovin (pozn. cca o třetinu více oproti běžným jogurtům). Tuku obsahuje také slušné množství (9,7 gramů ve 140 g porci), nicméně v porovnání s pravými řeckými výrobky je jich přeci jen méně. Bakterií mléčného kvašení má dostatek. Chuťově připomíná tradiční bílý jogurt, na řeckou variaci je dost kyselý. I přes poměrně kvalitní obsah sušiny je relativně řídký.

Citace: "Slušný jogurt, jen trochu řídký."
Galaos Yaourt Grec3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,2
Výsledná známka: 2,2
Cena (v přepočtu za 100 g): 19,40 Kč

Třetí řecký originál! Absolutně nejtučnější (15,9 gramů na 150 g porci). Přitom bílkovin je v něm ve srovnání s řeckou konkurencí o dost méně – 7,1 gramů na porci. Jogurtových mikroorganismů má ovšem více než dost. Porotci jej označili jako „čistý, jemný a příjemný“, nicméně jim také neuniklo, že charakteristickou kyselou chuť potlačuje vysoká tučnost.

Citace: "Originál, který pokořil konkurenci mocnou dávkou tuku."
Creamfields Greek Style Natural Yogurt3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,6
Výsledná známka: 2,4
Cena (v přepočtu za 100 g): 10,60 Kč

V jogurtu privátní značky společnosti Tesco nad obsahem tuku a bílkovin převažuje obsah sacharidů – 6,8 gramů/100 g, což ovlivnilo především hodnocení senzoriky. Výrobce avizuje min. 2 % tuku a slib plní. V jedné porci o hmotnosti 140 g se nachází 7 gramů bílkovin. Vyhlášku definující nároky na jogurtové kultury tento vzorek bez problémů dodržel. Vyšší množství sacharidů bylo při ochutnávce skutečně znát. Porotcům přišel jogurt velmi slabě fermentovaný, tudíž málo kyselý, v chuti netypický. Poměrně řídká konzistence také úspěch neslavila.

Citace: "Řídký a málo kyselý. Takhle jogurt řeckého stylu nevypadá."
Casino Yaourts à la Grecque Nature 3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,7
Výsledná známka: 2,4
Cena (v přepočtu za 100 g): 16,70 Kč

Jogurtové kultuře se daří skvěle, tuku má dost a ani množství bílkovin, byť v rámci testu se řadí k posledním, není tak špatné (3,8 gramů na 100 g jogurtu). Pouze sušiny je v něm ve srovnání s konkurencí o něco méně. Méně sušiny = řidší konzistence. Porotci se shodli, že je chabě prokysaný a postrádá typickou jogurtovou chuť.

Citace: "Francouzská alternativa řeckého jogurtu se tak úplně nepovedla."
Zorba smetanový3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,4
Výsledná známka: 2,5
Cena (v přepočtu za 100 g): 9,50 Kč

Jogurt je vyroben zejména ze smetany, a proto 9,2 gramů ve 100 g jogurtu asi nepřekvapí. Bílkovin má jen něco málo přes 3 gramy. Díky bohaté probiotické kultuře je v něm pořádně živo. Smetaně vděčí za jemnost a hladkost, ale i lehce řidší konzistenci. Jogurt porotce potěšil. Plně odpovídal jejich představě o pravém smetanovém jogurtu od českých stračen.

Citace: "Smetanový jogurt s českou DNA."
Bohemilk Jogurt řeckého typu3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,9
Výsledná známka: 2,5
Cena (v přepočtu za 100 g): 8,80 Kč

Mlékárna použila přízvisko „řeckého typu“, nicméně na etiketě jej střízlivě definuje jako „bílý jogurt“. Probiotických bakterií obsahuje o 2 řády více, než požaduje legislativa. Tuku má cca 6 %, za to bílkovin oproti avizovaných 5,6 pouhých 4,9 gramů ve 100 g. Odborníci ocenili jeho hustotu, nicméně tím také pochvala skončila. Nemile překvapila podivně moučnatá konzistence, slabá prokysanost a značně se uvolňující syrovátka.

Citace: "Jogurt, jemuž chybí řecké kouzlo."
Monoprix Yaourt à la Grecque Nature3,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku z 50 % ovlivnilo hodnocení senzoriky (pozn. 12 zaškolených porotců), dalších 25 % zohledňuje obsah bílkovin/sušiny, 15 % obsah tuku a zbylých 10 % má na svědomí výsledek mikrobiologického rozboru.

Známka za degustaci: 2,5
Výsledná známka: 2,6
Cena (v přepočtu za 100 g): 15,50 Kč

Podle distributora se jedná o „přírodní řecký jogurt“…nicméně na to nemá dostatek bílkovin, kterých je pouze 2,9 gramů ve 100 g (pozn. nejméně v rámci testu). Tuku má v porovnání s deklarací na obale o pár desetin více. Výsledky analýzy živých kultur dopadly bez problémů. Porotci zmiňovali méně výraznou a netypicky jogurtovou chuť. Hladký. Řidší.

Citace: "Řidší jogurt s trochu neobvyklou a fádní chutí."