Velký test másla
7.12.2024
12 potravin
odkaz na zdroj dat
seřadit: od nejlepšíchod nejhorších
Název potraviny | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
Milko Máslo z čerstvé smetany | 4,4 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 1,6 Složení naprosto v pořádku. Mikrobiologický rozbor nezjistil žádné bakterie, plísně ani kvasinky. V tuku má sice nejvíce nasycených mastných kyselin, nicméně jeho profil zlepšuje o špetku vyšší podíl kyselin s krátkým a středně dlouhým řetězcem, které nezatěžují kardiovaskulární systém, a minimum transmastných tuků. V senzorice jasný vítěz – lahodné máslo čerstvé plné chuti, s příjemnou vůní a světlejší barvou. Celkem dobře se také roztírá. Citace: "Výtečné a svěží. Co víc si přát?" |
Lacrum roztíratelné máslo | 4,1 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 1,9 Palec nahoru za vzorné složení másla, k jehož výrobě posloužila výhradně smetana. Díky speciální výrobní technologii se snáze roztírá. Obsah tuku a jeho profil patří ke standardním, až na trošku vyšší hodnotu transmastných kyselin. Rozbor ve vzorku identifikoval nepatrné množství koliformních bakterií, které by ale neměly představovat žádné nebezpečí s ohledem na lidské zdraví. Máslo téměř sněhobílé barvy má skutečně hodně měkkou konzistenci a hezky se roztírá. Chuť je bez rušivých elementů, nicméně působí poněkud prázdně. Citace: "K namazání na chléb připraveno!" |
Bio-Alpenbutter | 4,1 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 1,9 Tento vzorek obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení. Plísně ani nežádoucí bakterie laboratoř nenašla. Tuku je v něm o něco více, než se dočtete na etiketě, a v něm nadprůměrné množství transmastnýchh kyselin – krávy se pasou na alpských lučinách, a proto mají v trávicím traktu jiný mikrobiom, což vede i k odlišnému složení tuku. Porotu máslo v pozitivním smyslu zaujalo konzistencí a příjemnou čistou chutí. Pouze vůně by mohla být intenzivnější. Citace: "K dokonalosti chyběla jen vůně." |
Pilos Máslo 82 % | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 2,0 Máslo, které neporušuje legislativní požadavky ani se nevymyká z nutričního průměru, přesně jak slibuje na obalu. Rozbor ale ukázal lehce vyšší celkový počet mikroorganismů oproti doporučeným kritériím. I tak dle odborníků nehrozí žádná zdravotní rizika pro spotřebitele. V chuti velmi zdařilý kousek – plný, čerstvý. Textura ideální….jen se hůře roztírá. Citace: "Lépe chutná, ale hůř se roztírá." |
Meggle Feine Butter | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 2,0 Po mikrobiologické stránce téměř dokonale „čisté“ – optimální poměr tuku, vody a sušiny i rozumné složení mastných kyselin v tucích. Smetana, ze které bylo máslo vyrobeno, má zkrátka ukázkový profil. Jednoduše máselný standard, který dokonale odpovídá představě o německé preciznosti. Lehce tužší vzorek, který se i přesto dobře roztírá. Chuť bez pachutí, nicméně nevýrazná. Citace: "Německy akurátní, leč nevýrazné." |
Pilos Selské máslo 84 % tuku | 3,9 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 2,1 Polský výrobce avizuje 84 % tuku a dle laboratoře nejenže slib splnil, ale máslo ho má dokonce ještě o gram více. Poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin přitom zůstává totožný jako u méně tučných vzorků. Transtuků je nečekaně méně než u většiny konkurentů. Mikrobiologie vyšla na jedničku. V chuti vyvstávají cizí podtóny natolik, že nepůsobí příjemně. Konzistence je tužší a vůně taková nijaká. Citace: "Tuku hodně, milé chuti už méně." |
Mleczna Dolina Maslo Ekstra | 3,8 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 2,2 Máslo bez obtíží splňuje legislativní požadavky i limity pro mikrobiologickou bezpečnost. Nasycených tuků obsahuje o něco více, než činí průměr, transmastných kyselin v něm najdeme naopak o něco méně než u jiných testovaných vzorků. Máslo disponuje smetanovou barvou i jemnou smetanovou chutí, parádně se roztírá, a navíc vychází příznivě také cenově. Citace: "Slušný průměr za výbornou cenu." |
Nature’s Promise Bio máslo | 3,6 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 2,4 Máslo v bio kvalitě dle analýzy tuku a jeho profilu plní vše, co od něj legislativa i zákazníci žádají. Méně slavně však dopadl mikrobiologický rozbor – ve vzorku byly zjištěny koliformní bakterie E.coli. „Pro přesnější hodnocení by bylo potřeba provést rozbor více vzorků. Nepředpokládám ovšem, že by takové množství způsobilo spotřebitelům zdravotní potíže,“ uvedla docentka Šárka Horáčková z VŠCHT. Pochvalu si zaslouží skvělá textura i plná čistá lahodná chuť. Citace: "Chutné máslo s „překvapením“." |
Brazzale Moravia Čerstvé máslo | 2,8 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 3,2 Patří k nejdražším máslům v testu. Pochází z mlékárny ve Třech Dvorech u Litovle. Laboratoř i mikrobiologické testy dopadly skvěle. Poměru vody a tuku i jeho složení tleskáme, ale…textura je tužší a spíše se odlupuje, než krájí. V chuti trochu atypické, lehce lojovité, nikterak příjemné. Citace: "Drahé máslo s netypickou chutí." |
Dublin Dairy Irish Butter Unsalted | 2,7 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 3,3 V tomto případě se dostalo irské máslo z belgické mlékárny od polského výrobce až k českému spotřebiteli, zkrátka Evropská unie v praxi. Má nejvyšší obsah transmastných kyselin. Ve srovnání s doporučením ČSN 56 9609 v něm laboratoř našla vyšší obsah plísní, které se tam zřejmě dostaly při balení. Máslo standardní kvality, příjemně žluté barvy, tužší konzistence (pozn. ale i tak dobře roztíratelné). V chuti tak nějak prázdnější. Citace: "Zázrak ze Smaragdového ostrova se bohužel nekonal." |
Beurre d’Isigny Doux | 2,4 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 3,6 Skladbě tuků nelze nic vytknout. Po mikrobiologické stránce je také v pořádku (pozn. však také dle etikety toto máslo obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení). Ve vůni i v chuti jsou výrazněji cítit tóny zákysu. Vzorek nemá typickou máslovou chuť, tu kazí neurčitá cizí příchuť, díky níž nepůsobí dvakrát čerstvě. Citace: "Cizí pachuť ubila čerstvost másla." |
Sennereibutter aus Heumilch | 2,3 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně. Známka: 3,7 „Heumilch“ alias senné mléko produkují krávy, které se v létě pasou na louce a v zimě se živí pouze senem - tzn. mléko v nejpůvodnější podobě. Toto máslo z Rakouska má nejvíce tuku, je bohaté na transmastné kyseliny a najdeme v něm prospěšné bakterie mléčného kvašení. Přesto všechno vzorek nijak neoslnil…příliš sytě žlutá barva, lehce navinulá vůně, postrádá lahodnost a svěžest, v chuti staré až nažluklé s mírnou kovovou stopou. Citace: "Staré máslo bez chuti i svěžesti." |