Velký test másla

7.12.2024

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Milko Máslo z čerstvé smetany4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 1,6

Složení naprosto v pořádku. Mikrobiologický rozbor nezjistil žádné bakterie, plísně ani kvasinky. V tuku má sice nejvíce nasycených mastných kyselin, nicméně jeho profil zlepšuje o špetku vyšší podíl kyselin s krátkým a středně dlouhým řetězcem, které nezatěžují kardiovaskulární systém, a minimum transmastných tuků. V senzorice jasný vítěz – lahodné máslo čerstvé plné chuti, s příjemnou vůní a světlejší barvou. Celkem dobře se také roztírá.

Citace: "Výtečné a svěží. Co víc si přát?"
Lacrum roztíratelné máslo4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 1,9

Palec nahoru za vzorné složení másla, k jehož výrobě posloužila výhradně smetana. Díky speciální výrobní technologii se snáze roztírá. Obsah tuku a jeho profil patří ke standardním, až na trošku vyšší hodnotu transmastných kyselin. Rozbor ve vzorku identifikoval nepatrné množství koliformních bakterií, které by ale neměly představovat žádné nebezpečí s ohledem na lidské zdraví. Máslo téměř sněhobílé barvy má skutečně hodně měkkou konzistenci a hezky se roztírá. Chuť je bez rušivých elementů, nicméně působí poněkud prázdně.

Citace: "K namazání na chléb připraveno!"
Bio-Alpenbutter4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 1,9

Tento vzorek obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení. Plísně ani nežádoucí bakterie laboratoř nenašla. Tuku je v něm o něco více, než se dočtete na etiketě, a v něm nadprůměrné množství transmastnýchh kyselin – krávy se pasou na alpských lučinách, a proto mají v trávicím traktu jiný mikrobiom, což vede i k odlišnému složení tuku. Porotu máslo v pozitivním smyslu zaujalo konzistencí a příjemnou čistou chutí. Pouze vůně by mohla být intenzivnější.

Citace: "K dokonalosti chyběla jen vůně."
Pilos Máslo 82 %4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 2,0

Máslo, které neporušuje legislativní požadavky ani se nevymyká z nutričního průměru, přesně jak slibuje na obalu. Rozbor ale ukázal lehce vyšší celkový počet mikroorganismů oproti doporučeným kritériím. I tak dle odborníků nehrozí žádná zdravotní rizika pro spotřebitele. V chuti velmi zdařilý kousek – plný, čerstvý. Textura ideální….jen se hůře roztírá.

Citace: "Lépe chutná, ale hůř se roztírá."
Meggle Feine Butter4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 2,0

Po mikrobiologické stránce téměř dokonale „čisté“ – optimální poměr tuku, vody a sušiny i rozumné složení mastných kyselin v tucích. Smetana, ze které bylo máslo vyrobeno, má zkrátka ukázkový profil. Jednoduše máselný standard, který dokonale odpovídá představě o německé preciznosti. Lehce tužší vzorek, který se i přesto dobře roztírá. Chuť bez pachutí, nicméně nevýrazná.

Citace: "Německy akurátní, leč nevýrazné."
Pilos Selské máslo 84 % tuku3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 2,1

Polský výrobce avizuje 84 % tuku a dle laboratoře nejenže slib splnil, ale máslo ho má dokonce ještě o gram více. Poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin přitom zůstává totožný jako u méně tučných vzorků. Transtuků je nečekaně méně než u většiny konkurentů. Mikrobiologie vyšla na jedničku. V chuti vyvstávají cizí podtóny natolik, že nepůsobí příjemně. Konzistence je tužší a vůně taková nijaká.

Citace: "Tuku hodně, milé chuti už méně."

Mleczna Dolina Maslo Ekstra3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 2,2

Máslo bez obtíží splňuje legislativní požadavky i limity pro mikrobiologickou bezpečnost. Nasycených tuků obsahuje o něco více, než činí průměr, transmastných kyselin v něm najdeme naopak o něco méně než u jiných testovaných vzorků. Máslo disponuje smetanovou barvou i jemnou smetanovou chutí, parádně se roztírá, a navíc vychází příznivě také cenově.

Citace: "Slušný průměr za výbornou cenu."
Nature’s Promise Bio máslo3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 2,4

Máslo v bio kvalitě dle analýzy tuku a jeho profilu plní vše, co od něj legislativa i zákazníci žádají. Méně slavně však dopadl mikrobiologický rozbor – ve vzorku byly zjištěny koliformní bakterie E.coli. „Pro přesnější hodnocení by bylo potřeba provést rozbor více vzorků. Nepředpokládám ovšem, že by takové množství způsobilo spotřebitelům zdravotní potíže,“ uvedla docentka Šárka Horáčková z VŠCHT. Pochvalu si zaslouží skvělá textura i plná čistá lahodná chuť.

Citace: "Chutné máslo s „překvapením“."

Brazzale Moravia Čerstvé máslo2,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 3,2

Patří k nejdražším máslům v testu. Pochází z mlékárny ve Třech Dvorech u Litovle. Laboratoř i mikrobiologické testy dopadly skvěle. Poměru vody a tuku i jeho složení tleskáme, ale…textura je tužší a spíše se odlupuje, než krájí. V chuti trochu atypické, lehce lojovité, nikterak příjemné.

Citace: "Drahé máslo s netypickou chutí."
Dublin Dairy Irish Butter Unsalted2,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 3,3

V tomto případě se dostalo irské máslo z belgické mlékárny od polského výrobce až k českému spotřebiteli, zkrátka Evropská unie v praxi. Má nejvyšší obsah transmastných kyselin. Ve srovnání s doporučením ČSN 56 9609 v něm laboratoř našla vyšší obsah plísní, které se tam zřejmě dostaly při balení. Máslo standardní kvality, příjemně žluté barvy, tužší konzistence (pozn. ale i tak dobře roztíratelné). V chuti tak nějak prázdnější.

Citace: "Zázrak ze Smaragdového ostrova se bohužel nekonal."
Beurre d’Isigny Doux2,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 3,6

Skladbě tuků nelze nic vytknout. Po mikrobiologické stránce je také v pořádku (pozn. však také dle etikety toto máslo obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení). Ve vůni i v chuti jsou výrazněji cítit tóny zákysu. Vzorek nemá typickou máslovou chuť, tu kazí neurčitá cizí příchuť, díky níž nepůsobí dvakrát čerstvě.

Citace: "Cizí pachuť ubila čerstvost másla."
Sennereibutter aus Heumilch2,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Pořadí i výsledná známka promítá zejména senzorické hodnocení (12členná zaškolená porota hodnotila vzhled, barvu, vůni, chuť, případnou intenzitu pachuti, tvrdost másla při rozkrojení a roztíratelnost). Jestliže laboratoř u některého vzorku odhalila přítomnost plísně nebo bakterie E.coli, známka byla automaticky snížena o 0,5 stupně.

Známka: 3,7

„Heumilch“ alias senné mléko produkují krávy, které se v létě pasou na louce a v zimě se živí pouze senem - tzn. mléko v nejpůvodnější podobě. Toto máslo z Rakouska má nejvíce tuku, je bohaté na transmastné kyseliny a najdeme v něm prospěšné bakterie mléčného kvašení. Přesto všechno vzorek nijak neoslnil…příliš sytě žlutá barva, lehce navinulá vůně, postrádá lahodnost a svěžest, v chuti staré až nažluklé s mírnou kovovou stopou.

Citace: "Staré máslo bez chuti i svěžesti."